Optimal förvaring/organisering

När du nu har börjat vänja dig vid tanken att starta igång, eller har du redan kommit igång och rensat, kommer det här lite tips på optimal förvaring och hur du bäst organiserar dina saker.
Det ena utesluter inte det andra så det är viktigt att tänka både rensa, organisera/förvara! Du kan inte rensa utan att sedan tänka igenom hur du ska organisera det och du kan inte bara skapa mer förvaring utan att rensa först. Om du inte använder dig av båda delarna kommer du inte finna en långsiktig lösning.
Om du saknar förvaringsprylar att stoppa dina rensade saker i kommer det här lite tips. Glöm inte märka upp dina saker så du lätt håller koll på vart varje sak hör hemma, även i framtiden.
  • Lådor med hjul är toppen, dom kan lätt plockas fram och dom passar fint under en högre säng eller längst ner i stapel med lådor.
  • Byråer är toppen! Jag fyndar billiga på loppisar och sedan stylar jag dom lite med fix och färg. Om dom inte ska stå i ett synligt rum räcker det att rengöra riktigt. Har du möjlighet och att byrån tåler vikten kan du såga av benen på en av dom och sätt ovanpå den andra. På detta sättet utnyttjar du höjden i rummet.
  • Sätt upp hyllor, frigör golvytor och gör ett organiserat och praktiskt intryck. Använd med fördel hyllor på skenor så kan du ändra höjden efter behov.
  • Genomskinliga lådor är perfekta att ha som förvaring.
  • Småförvaring passar utmärkt i ex kakburkar, skokartonger, glasslådor och andra lådor som inte används längre är kanon. Om dom inte är så fina och du kommer att ha dom synliga. Fixa dom med färg, vinyl, lim och papper. Det är bara fantasin som sätter gränsen.

När du ska sortera finns det flera sätt att tänka på, vad ska ligga vad och vilket ska förvaras ihop. Här kommer lite av tankeställningarna som jag har när jag rensat ut och ska förvara allt.
  • Sortera efter färg. Att sortera efter färg ger harmoni. Detta kan du lättast göra i garderob, bokhylla, köksskåp och byrå. Det är mycket tjusigare men framför allt underlättar det väldigt mycket att hitta ex kläder om det är sorterat i färg.
  • Personlig sortering. Många förvaringsställen delar många i hushållet på, exempelvis badrummet. Där kan det vara mycket praktiskt att ge varje medlem i familjen varsin låda som dom har sina personliga saker i och där dom även själva ansvarar för rensningen.
  • När används sakerna. Exempelvis kan du lägga undan vinterkläder på sommaren och sommarkläder på vintern. Detta skapar mer plats i garderoberna och du slipper massa extra kläder i hallen.
  • Hör sakerna ihop. Vissa kategorier är väldigt tydliga, ex sängkläder, handdukar, julsaker och husgeråd. Men du kan även sortera efter användningskategori. Exempelvis kan du sortera alla träningskläder och träningsrelaterade saker på ett och samma ställe. Jag har samlat både träningskläder, skor, vattenflaska, träningshandduk och rack och bollar på ett ställe. Då går det snabbt när jag ska iväg och träna. Jag har även sorterat ihop resesaker på ett ställe. Där ligger det badleksaker, simarmar, reseförsäkringsbevis, badtofflor, solkrämer och pass. På så sätt går packningen till varmare breddgrader toppen. Jag har även sorterat saker som hör ihop med presentinslagning på ett ställe. Där finns tejp, papper, dekoration, sax, snöre och kort. Det underlättar mycket då jag ofta är ute i sista minuten när jag slår in presenter.


Hoppas att du nu fått ännu mer inspiration och tips på hur du kan sortera och rensa hemma hos dig. Snart kommer det inlägg baserat på rum, hur du bäst rensar och tänker i dina olika rum.

Gillar

Kommentarer